Puhujat
-
Kuva: EU Sirpa Pietikäinen
Yritysvastuu – Miten Brysselin säännöt muovaavat maailmaa?
Pitkän linjan Euroopan parlamentin jäsen ja entinen ympäristöministeri Sirpa Pietikäinen (kok.) haluaa olla rakentamassa vaurasta, inhimillistä ja ekologista Eurooppaa.
-
Kuva: Jukka Lintinen / Yle Tuuli Saksala
Tuuli Saksala on musiikkitoimittaja ja musiikintekijä, jonka huomio keskittyy musiikillisiin tarinoihin ympäri maailman. Hänen oma ohjelmansa Keidas lähetetään joka torstai YLE Radio 1:ssä. Saksala on myös toiminut laulajana lukuisissa rytmimusiikkiyhtyeissä vuosien ajan.
”Musiikki on kuin ajoneuvo, jonka kanssa voi huoletta matkustaa ilman ekotuskaa maailman ympäri.”
-
Kuva: Jenni Petäjä Liselott Lindström
Haastattelussa Winnie Masai: Altavastaajista muutosvoimaksi
Vaalien jatkot: Onko hallituksessa kestävän kehityksen muutosvoimaa?
Liselott Lindström on palkittu toimittaja, joka työskenteli Ylen toimittajana Afrikassa vuosina 2018–2021. Lindström on laajentanut suomalaisten kuvaa Afrikasta. Vuonna 2021 hänet palkittiin suomenruotsalaisten vuoden journalisti -palkinnolla, Topeliusprisetillä.
-
Kuva: Topi Tirri Sean Ricks
Sean Ricks on tamperelainen toimittaja ja juontaja. Hänen tunnetaan muun muassa Ylen Perjantai-ajankohtaisohjelman juontajana.
-
Kuva: Finnwatch Sonja Finér
Yritysvastuu – miten Brysselin säännöt muovaavat maailmaa?
Sonja Finér on yritysvastuujärjestö Finnwatchin toiminnanjohtaja. Hän haluaa, että talous kunnioittaa ihmisoikeuksia ja planeetan rajoja.
-
Kuva: Jaakko Martikainen Eemeli Valli
Eemeli Valli on Suomen Keskustanuorten varapuheenjohtaja ja opiskelee tradenomiksi Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa.
-
Kuva: Sara Levanen Selina Nera
Selinä Nera on Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtaja sekä hallintotieteilijä, joka haluaa politiikallaan edistää vaiennettujen äänen kuulumista.
-
Kuva: IFA Winnie Masai
Haastattelussa Winnie Masai: Altavastaajista muutosvoimaksi
Winnie Masai on kenialaisen InformAction-järjestön toiminnanjohtaja ja pitkän linjan ihmisoikeusaktivisti. Hän on ollut töissä eri tehtävissä InformActionissa yli kymmenen vuotta. InformAction on ainutlaatuinen järjestö, joka käyttää elokuvia sekä yhteisökeskusteluja saadakseen tavalliset ihmiset, maaseudun köyhät tai slummien asukkaat, puhumaan ja ryhtymään toimeen oikeuksiensa parantamiseksi. Masai on valmistunut kenialaisesta Moi Universitysta.
-
Kuva: Suomen YK-liitto Jenni Kauppila
Ilmastokriisin torjuminen parantaa ruokaturvaa
Jenni Kauppila on vaikuttamistyön vastaava ja kestävän kehityksen asiantuntija Suomen YK-liitosta.
-
Kuva: IFAD Satu Santala
Ilmastokriisin torjuminen parantaa ruokaturvaa
Satu Santala toimii YK:n kansainvälisen maatalousrahaston (IFAD) apulaisjohtajana. Hänen vastuualueenaan ovat IFAD:n viestintä, kumppanuudet ja varainhankinta, sekä suhteet 178 jäsenmaahan. Santala on työskennellyt pitkään kansainvälisen yhteistyön ja kehityskysymysten parissa. Ennen nykyistä tehtäväänsä hän toimi Suomessa ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston päällikkönä. Hän on aiemmin työskennellyt eri tehtävissä ulkoministeriössä muun muassa kehitysrahoituslaitosten yksikön päällikkönä sekä Suomen suurlähetystöissä Tansaniassa ja Intiassa. Vuosina 2013–2016 hän edusti Pohjoismaita ja Baltian maita Maailmanpankin johtokunnassa. Santala on työskennellyt myös Suomen Punaisen Ristin palveluksessa.
-
Kuva: Oras Tynkkynen Oras Tynkkynen
Ilmastokriisin torjuminen parantaa ruokaturvaa
Oras Tynkkynen on toiminut kestävyyskriisin ratkaisemisen parissa runsaan neljännesvuosisadan eri tehtävissä. Hän on vaikuttanut muun muassa kansanedustajana, valtioneuvoston ilmastopoliittisena asiantuntijana ja Sitran vanhempana neuvonantajana.
-
Kuva: Atte Harjanne Atte Harjanne
Reboot Food – Kuinka tiede pelastaa luonnon maataloudelta
Atte Harjanne on vihreä kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu. Lisäksi hän on taustaltaan tutkija. Tutkimusalalla Harjanne on kiinnostunut ilmastonmuutoksen sosioekonomisista vaikutuksista sekä ilmastotiedon käytöstä ja tuottamisesta.
-
Kuva: Inari Fjärd Inari Fjärd
Reboot Food – Kuinka tiede pelastaa luonnon maataloudelta
Inari Fjärd on Suomen ekomodernistit ry:n hallituksen jäsen. Hän on kognitiotieteilijä (FT) ja taustaltaan tutkija. Hänen erikoisalaansa on tiedon prosessointi. Fjärd on käsitellyt työssään myös yritysvastuun ja teknologian etiikan kysymyksiä. Nykyisin hän työskentelee järjestösektorilla asiantuntijana ja organisaation kehitystehtävissä.
-
Kuva: Suomen ekomodernistit Tiina Kuusimäki
Reboot Food – Kuinka tiede pelastaa luonnon maataloudelta
Tiia Kuusimäki on Solar Foodsin operatiivinen johtaja. Hän on erikoistunut startup-yritysten toimintojen rakentamiseen ja huolehtimaan ihmisistä, projekteista, prosesseista sekä numeroista. Solar Foods on tullut tunnetuksi solein-proteiinin kehittämisestä. Soleiinilla on potentiaalia muuttaa globaalia ruokataloutta.
-
Kuva: Eija Asmi Eija Asmi
Etelämanner sulaa – voiko muutokseen vaikuttaa?
Eija Asmi toimii Aerosolit ja ilmasto -tutkimusryhmän päällikkönä ja erikoistutkijana Ilmatieteen laitoksella. Hän tutkii ilmastoon ja ilmanlaatuun laajasti vaikuttavia pienhiukkasia ja näiden vuorovaikutuksia.
-
Kuva: Petteri Uotila Petteri Uotila
Etelämanner sulaa – voiko muutokseen vaikuttaa?
Petteri Uotila on Helsingin yliopiston professori Ilmakehätieteiden keskuksessa Kumpulassa. Hänen alansa on hydrosfäärin geofysiikka, mikä kattaa järvien, jokien, lumen, jään ja meren fysiikan. Viimeisten 30 vuoden aikana Uotila on työskennellyt merentutkijana Yhdysvalloissa, Australiassa ja Suomessa.
-
Kuva: Antero Kukko Antero Kukko
Etelämanner sulaa – voiko muutokseen vaikuttaa?
Antero Kukko toimii Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksessa tutkimusprofessorina. Hänen erityisalaansa ovat laserkeilausjärjestelmät, kartoituksen automaatio ja dataprosessit. Lisäksi hän toimii adjunct professorina Aalto yliopiston Rakennetun ympäristön laitoksella.
-
Kuva: Annika Damnström Annika Damnström
Etelämanner sulaa – voiko muutokseen vaikuttaa?
Annika Damström on Yleisradion kokenut televisiotoimittaja ja -juontaja. Hän on työskennellyt muun muassa Aamu-TV:ssä, A-studiossa ja Ylen tv-uutisissa.
-
Kuva: SASK Tendai Makanza
Haastattelussa Tendai Makanza: tasa-arvo paranee Afrikan työelämässä
Tendai Makanza on zimbabwelainen taloustieteilijä ja IndustriALL Global Union -ammattiyhdistyksen Saharan eteläpuolisen Afrikan aluetoimitsija. Työssään hän keskittyy ammattiyhdistysten kestävän kehityksen ohjelmien kehittämiseen. Vuosien varrella Makanza on työskennellyt muun muassa useissa SADC:n (The Southern African Development Community) organisaatioissa kuten SATUCC:ssa (Southern African Trade Union Coordination Council) sekä YK:n Kansainvälisessä työjärjestössä (ILO) ja UNDP-kehitysohjelmassa.
-
Kuva: Rupak Maharjan Susanna Haapalainen
Haastattelussa Tendai Makanza: tasa-arvo paranee Afrikan työelämässä
Susanna Haapalainen on SASK:n vapaaehtoistoiminnan asiantuntija ja ammattiyhdistysaktiivi, jolla on yli vuosikymmenen työkokemus ammattiliitoista erilaisissa tehtävissä. Nykyisessä tehtävässään hän tekee töitä muun muassa globaalikasvatuksen parissa. Haapalainen on innostunut työstä, jota suomalaiset ja kansainväliset ammattiliitot tekevät työntekijöiden oikeuksien parantamiseksi maailmanlaajuisesti. Hän seuraa sekä eurooppalaisten että globaalin etelän ammattiliittojen työtä.
-
Photo: Ashoka Romania Carmen Gheorghe
Keynote Carmen Gheorghe: romanialaiset romaninaiset aktivisteina
Carmen Gheorghe on romanialainen romanifeministi, aktivisti ja tutkija. Vuonna 2013 hän perusti romaninaisten oikeuksia ja osallisuutta edistävän E-Romnja-järjestön, jonka toimintaa hän edelleen johtaa. E-Romnja yhdistää ruohonjuuritason työn romaniyhteisöissä laajempaan vaikuttamistyöhön romanivähemmistön yhdenvertaisten oikeuksien puolesta. Gheorghe palkittiin vuonna 2022 uraauurtavasta työstään Yhdysvaltain ulkoministeriön jakamalla International Women of Courage -palkinnolla.
-
Kuva: Tiina Huvio Tiina Huvio
Maataloustuottajat ilmaston puolesta!
Tiina Huvio on Food and Forest Development Finland – FFD:n toiminnanjohtaja, AgriCordin hallituksen jäsen, Forest and Farm Facilityn ohjauskomitean puheenjohtaja sekä AgriCord Allianssin ilmastotyön vetäjä 2018 lähtien. Tiina Huviolla on takanaan yli 25 vuoden kokemus maa- ja metsätaloutta, maaseutukehitystä ja yksityissektoria koskevasta kehitysyhteistyöstä. Hän on ollut töissä FAO:lla, ulkoministeriössä ja DANIDA:lla osallistuen strategiseen suunnitteluun, poliittiseen vaikuttamiseen sekä hankehallintoon.
-
Kuva: Iisalmen Kuva Kati Partanen
Maataloustuottajat ilmaston puolesta!
Kati Partanen on iisalmelainen maatalousalan monitoimija: maa- ja metsätalousyrittäjä, Viljelijöiden maailmanjärjestö WFO:n hallituksen jäsen ja MTK:n johtokunnan jäsen. Lisäksi hän toimii opetus- ja kehitystehtävissä maatilatalouden lehtorina Savonia-ammattikorkeakoulussa. Partanen on koulutukseltaan maatalous- ja metsätieteiden maisteri ja ammatillinen opettaja.
-
Kuva: Kalle Ketola Heikki Huhtanen
Maataloustuottajat ilmaston puolesta!
Heikki Huhtanen on maanviljelijä Loimaalta 15. sukupolvessa. Hän on aktiivinen kansainvälisissä viljelijätilaisuuksissa Euroopan lisäksi niin Ruandassa kuin Kiinassakin sekä Hive Helsinki koodikoulun alumni ja Metsämaan Pyramidipiknik -tapahtuman touhutyyppi.
-
Kuva: Jenny Öhman Bishnu Pandey
Maataloustuottajat ilmaston puolesta!
Bishnu Pandey on nepalilainen Mahalaxmi yhteisömetsäryhmän puheenjohtaja ja metsäosuuskunta Amritpur Social Entrepreneur Cooperative (ASEC) hallituksen varapuheenjohtaja. Pandey harjoittaa pienmuotoista metsätaloutta. Hän hyödyntää esimerkiksi salpuun lehtiä ja tuottaa niistä lautasia. Pandey on myös uuden padon kastelutoimikunnan jäsen.
-
Kuva: FFD Elizabeth Nsimadala
Maataloustuottajat ilmaston puolesta!
Elizabeth Nsimadala on nuori ugandalainen maatalousyrittäjä ja Eastern Africa Farmers Federation EAFF:in puheenjohtaja, sekä The Pan-African Farmers’ Organization PAFO:n että Viljelijöiden maailmanjärjestö WFO:n hallituksen jäsen.
-
Kuva: FFD Richard Masandika
Maataloustuottajat ilmaston puolesta!
Richard Masandika on tansanialainen MVIWA-Arushan koordinaattori ja kestävän kehityksen edelläkävijä Itä-Afrikassa. Hän siirtyi insinööristä kehitystyöntekijäksi, ja hänen intohimonsa on saada aikaan todellista kehitystä pyramidin pohjalla eli äärimmäisessä köyhyydessä elävien ihmisten elämässä.
-
Kuva: Arto Karvonen Milka Myllynen
Lapsiavioliitot voidaan estää – unelmilla on väliä
Milka Myllynen on mediakasvatuksen ammattilainen ja Fidan työntekijä, joka on työskennellyt lapsiavioliittoja ehkäisevän Eväät elämään -kampanjan parissa. Hän on vieraillut Bangladeshissa Fidan ja paikallisen yhteistyökumppanin toteuttamassa projektissa ja osallistui syksyllä 2022 mediakasvatuksen menetelmiä hyödyntäviin työpajoihin, joissa bangladeshilaislapset muun muassa kuvasivat, tekivät vlogia ja kirjoittivat runoja ja artikkeleita.
-
Kuva; Sitra Saara Saarinen
Saara Saarinen on Sitran johtava asiantuntija, palvelumuotoilija, visuaalinen viestijä, konseptoija sekä oppimiskokemuksen suunnittelija.
-
Kuva: Santtu "Japsu" Pajukanta Nahla Hewidy
Nahla Hewidy on muslimi, aktivisti ja taiteilija. Hän on aktiivinen uskontojen yhteistyössä ja muslimien nuorisojärjestötoiminnassa. Hewidy opiskelee kulttuurituotantoa ja on töissä Kulttuurinen moninaisuus ja kirjastot -projektissa Helsingin kaupunginkirjastolla. Vapaa-ajallaan ja työssään hän nostaa esiin yhdenvertaisuuden kysymyksiä sekä pohtii identiteettiä.
-
Kuva: Arto Karvonen Autry
Lapsiavioliitot voidaan estää – unelmilla on väliä
Autry on 12-vuotias bangladeshilainen koulutyttö, joka on syntynyt ja kasvanut slummissa. Hän on päässyt kouluun kummien tuen avulla, jossa hän osallistui kirjoitustyöpajaan koulullaan 2022. Kirjailijan tai lääkärin urasta haaveileva Autry kirjoitti työpajassa runon, jonka hän esittää festivaalilla videon välityksellä.
-
Kuva Timo Ilves Timo Ilves
Timo Ilves eli Gopinath das on hindulaisuuteen kuuluvan Krishna-liikkeen aktiivinen jäsen. Hän on liikkeen siirtymäriittien vastuuhenkilö sekä musiikkivastaava. Koulutukseltaan Ilves on ammattimuusikko ja tietojenkäsittelytieteen kandi. Hän on myös opiskellut Veeda-kirjoja ja intialaista uskonnollista kulttuuria Intiassa.
-
Kuva: S-ryhmä Nina Elomaa
Stop luontokato! Ratkaisuja kestävään kaakaontuotantoon
Nina Elomaa on toiminut S-ryhmän vastuullisuusjohtajana vuodesta 2020. Hänellä on laajaa kokemusta vastuullisuuden eri osa-alueista hankintaketjuista ihmisoikeustyöhön.
-
Kuva: Fazer Kaisa Mattson
Stop luontokato! Ratkaisuja kestävään kaakaontuotantoon
Kaisa Mattsonilla on pitkä kokemus yritysten vastuullisuuden edistämisestä. Fazerilla hän on toiminut vastuullisen hankinnan johtajana vuodesta 2021.
-
Kuva: Dusica Djalovic Anna-Leea Määttä
Stop luontokato! Ratkaisuja kestävään kaakaontuotantoon
Anna-Leea Määttä toimii WWF Nuorten vapaaehtoisena ja koululähettiläänä. Hän on edistänyt kestäviä ruokavalintoja vapaaehtoisryhmä WWF Nuorissa jo useamman vuoden ajan. Lisäksi hän vierailee kouluissa pitämässä oppitunteja ylikulutuksesta ja sen vaikutuksista luontokatoon.
-
Kuva: Aki-Pekka Sinikoski / WWF Silja Annila
Stop luontokato! Ratkaisuja kestävään kaakaontuotantoon
Silja Annila toimii WWF Suomessa viestinnän asiantuntijana. Hän keskittyy työssään viestimään kansainvälisistä ympäristökysymyksistä, muun muassa ylikulutuksesta, metsäkadosta ja lajien suojelusta.
-
Kuva: Miikka Pirinen / Sitra Sari Laine
Kuka käyttää tulevaisuusvaltaa?
Sari Laine on Sitran johtava asiantuntija. Hän pohtii päivittäin ihmisten innostumista muutokseen sekä pienten tekojen muuttumista tavoiksi ja muutoksen syntymistä ruohonjuuritasolla.
-
Kuva: Alice Aedy Helena Gualinga
Keynote Helena Gualinga: Muutoksentekijän taistelu ympäristön ja tasa-arvon puolesta
Helena Gualinga on 21-vuotias suomalaisecuadorilainen ympäristö- ja ihmisoikeusaktivisti, joka syntyi Ecuadorin sademetsässä Kichwa Sarayaku -yhteisöön. Vastarintaliikkeeseen syntyneelle Gualingalle on tärkeää olla mukana taistelussa ilmastonmuutosta ja ihmisoikeusloukkauksia vastaan. Hän uskoo muutokseen ja siihen, että ihmisyyttä ei ole erotettu luonnosta.
-
Kuva: Sitra Pauli Saloranta
Kuka käyttää tulevaisuusvaltaa?
Pauli Saloranta on Sitran asiantuntija ja kokenut osallistumisen ja demokratian kehittäjä, joka kannustaa tunnistamaan muutoksen mahdollisuudet ja löytämään moninaiset vaikuttamisen kanavat.
-
Gashaw Bibani
Gashaw ”Kaisa” Bibani, alkujaan Irakin kurdi, on ihmisoikeus- ja rauhanaktivisti sekä työhönvalmentaja. Hän on Vantaan–Keravan hyvinvointialueen valtuutettu, Vantaan kaupunginvaltuuston varavaltuutettu ja Vasemmistonaisten varapuhenainen.
-
Kuva: Timo Kuronen Ritu Priya
Ritu Priya on sosiaalisen lääketieteen ja yhteisöterveyden professori Jawaharlal Nehrun yliopistossa Intian New Delhissä. Hän on tutkinut sekä perinteistä intialaista terveysautonomiaa sekä hyvinvointivaltioiden terveyspolitiikkaa. Priya toimii myös aktiivisesti ekologisen demokratian ja ekologisen autonomian (swaraj) liikkeissä Intiassa.
-
Kuva: Anni Valtonen Anni Valtonen
Haastattelussa Balaklava Blues
Anni Valtonen on Maailman Kuvalehden päätoimittaja, tietokirjailija ja kirjallisuuskriitikko.
-
Kuva: Risto Musta Toni Ruuska
Toni Ruuska, KTT, tutkii ja opettaa kestävää taloutta Helsingin yliopiston Kestävyystieteen instituutissa. Hän on perehtynyt muun muassa maaseudun omavaraistalouteen. Ruuska toimii aktiivisesti myös Suomen Kohtuusliikkeessä.
-
Kuva: Mina Mojtahedi Mina Mojtahedi
Mina Mojtahedi on yhdenvertaisuuden ja vammaisten henkilöiden oikeuksien asiantuntija. Hän on tehnyt töitä kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun parissa. Hän on ollut myös ammattiurheilija pyörätuolikoripallossa ja toimii nykyään valmentajana.
-
Kuva: Yosef Fekadu Yosef Fekadu
Yosef Fekadu on etiopialaisen Disability Development Initiative -vammaisjärjestön johtaja ja perustajajäsen. DDI edistää vammaisten ihmisten oikeuksia, yhdenvertaisempaa ja esteettömämpää Etiopiaa kaikille.
-
Mekdelawit Tesfaye
Mekdelawit Tesfaye on Disability Development Initiative -järjestön arkkitehti ja esteettömyysasiantuntija. Hän kouluttaa esteettömyydestä Addis Abeban yliopistossa, tekee esteettömyyskartoituksia ja suunnittelee esteettömyyskorjauksia.
-
Kuva: Johanna Hätönen Johanna Hätönen
Johanna Hätönen on Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKEssä esteettömyysasiantuntija. Hän on kiinnostunut rakennetun ympäristön vaikutuksista ihmisten toimintaan ja uskoo, että esteettömien ympäristöjen avulla voimme lisätä yhdenvertaista osallisuutta yhteiskunnassamme. Hätönen on opiskellut Aalto yliopiston arkkitehtuurin laitoksella ja työskennellyt esteettömyyteen liittyvien työtehtävien parissa eri organisaatioissa noin viidentoista vuoden ajan.
-
Kuva: Susanna Hiltunen Susanna Halme
Susanna Halme on yliopisto-opiskelija ja näkövammaisuuden kokemusasiantuntija. Hän on tehnyt kansainvälistä vapaaehtoistyötä kehittyvissä maissa sekä toiminut kouluttajana vammaisinkluusioon liittyvissä asioissa.
-
Kuva: Anna-Maria Viksten Elsi Sloan
Spoken word: ja sit kaikki shiftas
Elsi Sloan on queer taiteilija ja aktivisti, joka uskoo taiteen muutosvoimaan. Hänen levynsä ”Pakko muuttua” julkaistiin helmikuussa 2023, ja hän oli ehdolla Jussi-palkinnon saajaksi Vuoden tulokasnäyttelijänä roolityöstään elokuvassa Sydänpeto.
-
Kuva: Iiris Laisi Iiris Laisi
Spoken word: ja sit kaikki shiftas
Iiris Laisi on kirjoittaja, aktivisti ja esiintyjä. Hän toimii Elokapinassa sekä Debt for Climate -liikkeessä ja valmistuu tanssitaiteen kandidaatiksi Teatterikoreakoulusta keväällä 2023. Laisi puhuu vastarinnasta ja muista välttämättömyyksistä: kaipuusta maahan ja muihin ihmisiin, ilosta. Hän debytoi runoilijana vuonna 2020 Nuoren Voiman kilpailussa ja on esiintynyt useissa tapahtumissa sekä esittävän taiteen festivaaleilla, myös yhdessä ELE-kollektiivin kanssa.
-
Kuva: Feniks Willamo -
Kuva: Kai Kuusisto -
Kuva: Tuukka Ervasti Julian Owusu
Spoken word: ja sit kaikki shiftas
Julian Owusu on poikkitaiteellisesti työskentelevä taiteilija, jonka tekemisen ydin on yhteisöjen rakentamisessa, hiphopissa, tanssissa pedagogiikassa, dekolonialistisissa praktiikoissa ja uudelleen kuvittelemisessa. Hän toimii laajasti taiteen kentällä ruohonjuuritason nuortentyöstä valtion virka- ja lautakuntatyöskentelyyn. Owusu käyttää sanoja kuvailemaan sitä, mihin liikekieli ei taivu, ja tanssii silloin, kun sanat eivät riitä.
-
20190911 Journalisti. Väite-palsta. Toimittaja Anton Vanha-Majamaa. Kuva: Aapo Huhta Anton Vanha-Majamaa
Anton Vanha-Majamaa on popmusiikkiin perehtynyt toimittaja ja kirjailija.
-
Kuva: Lasse Keltto Tarja Halonen
Friendly Demonstration – hyvä elämä planeetan rajoissa?
Presidentti Tarja Halonen valittiin ensimmäisenä naisena Suomen tasavallan presidentiksi vuonna 2000 ja toiselle kaudelle vuonna 2006. Halonen on kiinnittänyt uransa aikana runsaasti huomiota ihmisoikeuksiin, demokratiaan ja kansalaisyhteiskuntaan. Myös sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvon edistämistä koskevat asiat ovat hänelle tärkeitä. Halonen on työskennellyt vuosikymmeniä kestävän kehityksen parissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin ja toimii edelleen aktiivisesti usealla taholla.
-
Kuva: Markus Sommers Karoliina Knuuti
Musiikki – Vapauden ja vastarinnan taidetta vai markkinoiden pelinappula?
Karoliina Knuuti on palkittu tutkiviin ja feature-juttuihin erikoistunut toimittaja ja journalismin kouluttaja. Työssään Maailman Kuvalehden toimitussihteerinä Karoliina pureutuu muun muassa globaaleihin tasa-arvokysymyksiin ja ympäristöteemoihin.
-
Kuva: Finnfund Jaakko Kangasniemi
Vaikuttavuussijoittaminen kehittyvissä maissa – ratkaiseeko raha?
Jaakko Kangasniemi (Ekonomisti, Ph.D, MBA) on johtanut kehitysrahoittaja ja vaikuttavuussijoittaja Finnfundia vuodesta 2002. Hänen aikanaan toiminta on kymmenkertaistunut, ja fokus on siirtynyt Afrikkaan ja matalan tulotason Aasian maihin. Finnfund on ainoa kehitysrahoittaja, jonka sijoitussalkku on hiilinettonegatiivinen.
-
Kuva: Kirkon Ulkomaanapu Jukka-Pekka Kärkkäinen
Vaikuttavuussijoittaminen kehittyvissä maissa – ratkaiseeko raha?
Jukka-Pekka Kärkkäinen (KTM) on toiminut Kirkon Ulkomaanavun tytäryhtiön, FCA Investments Oy:n (FCAI), toimitusjohtajana vuodesta 2018 alkaen. FCAI sijoittaa vastuullisiin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin Kirkon Ulkomaanavun toimintamaissa. Sijoitukset vaihtelevat sadasta tuhannesta eurosta miljoonaan euroon ja niillä pyritään saamaan aikaan myönteisiä kehitysvaikutuksia yksityissektorin keinoin. Jukka-Pekka oli logistiikka-alan yrittäjä Tansaniassa vuosina 2005–2017. Ennen yrittäjä uraa Jukka-Pekka toimi mm. kahdeksan vuotta salkunhoitajana Varmassa.
-
Kuva: Markus Sommers Mika Välitalo
Vaikuttavuussijoittaminen kehittyvissä maissa – ratkaiseeko raha?
Mikä Välitalo tukee Fingon jäsenjärjestöjen kyvykkyyttä hyödyntää teknologiaa ohjelmatyössään ja innovoida uusia ratkaisuja mm. yksityissektorin kanssa. Kokeilukulttuuri, ketterät menetelmät ja eri toimijoiden yhteistyö antavat vauhtia hänen työlleen. Kaiken keskellä on köyhyyden vähentäminen ja ihmisoikeuksien toteutuminen.
-
Kuva: Asta Oranen Eeva-Riitta Piispanen
Eeva-Riitta Piispanen (68 v) on kokenut viestintäammattilainen ja yksi Aktivistimummot-liikkeen perustajista. Hän on vapaa kirjoittaja ja puhuja. Viime aikoina hän on syventynyt väestön ikärakenteen muutoksen ja pitkäikäisyyden ilmiöihin. Näitä ilmiöitä ja niiden vaikutuksia hän käsittelee syksyllä ilmestyvässä kirjassa Pöytä puhtaaksi, jonka toinen kirjoittaja hän on.
-
Kuva: Tonya Melnyk Tonya Melnyk
Tonya Melnyk on ukrainalais-venäläisen taideaktivistiprojektin Shvemy Sewing Cooperative (Kiova – Pietari) sekä vuodesta 2016 alkaen vaihtoehtotalousprojekti ReSew ompeluosuuskunnan (Kiova) perustajajäsen ja osallistuja. Ukrainalainen Melnyk pitää itseään queer-feministinä ja ruohonjuuritason aktivistina. Hänen aktivisminsa on liittynyt opiskelijoiden ja työntekijöiden toimintaan, feminismiin, LGBTQI+-oikeuksiin, sodanvastaisuuteen, ilmastonmuutokseen ja ekologisiin kysymyksiin. Tällä hetkellä Melnykillä on tilapäinen suojelu Suomessa ja hän asuu täällä.
-
Kuva: Viral Vegans Benjamin Pitkänen
Benjamin Pitkänen on vegaaniaktivisti ja yksi eläinoikeusyhdistys Viral Vegansin perustajajäsenistä. Hän on intohimoinen eläinoikeuksien puolustaja ja vaikuttaa laaja-alaisesti sekä perinteisessä että sosiaalisessa mediassa veganismin asiantuntijana. Työnsä kautta hän luo näkymiä tulevaan ja antaa vinkkejä niin poliitikoille, yrityksille, yhteisöille kuin yksilöille siitä, miten voimme yhdessä luoda vegaanisen maailman. Hän uskoo, että olemme lähellä aikaa, jolloin ihmiset viimein avaavat sydämensä myös muunlajisille eläimille.
-
Kuva: Ville Niinistö Ville Niinistö
Suomen turvallisuus lämpenevässä maailmassa
Ville Niinistö on Euroopan parlamentin jäsen ja siellä vihreiden ryhmävastaavana teollisuus-, tutkimus-, energia- ja teknologia-asioita käsittelevässä Itre-valiokunnassa sekä ympäristövaliokunnan jäsen ja talousvaliokunnan varajäsen. Hän on ollut europarlamentissa vastuussa vihreiden puolesta erityisesti energiamurrokseen, tutkimukseen, luonnonsuojeluun ja rahoituksen viherryttämiseen liittyvistä asioista. Hän on entinen vihreiden puheenjohtaja ja ympäristöministeri.
-
Kuva: Nora Luoma Nora Luoma
Suomen turvallisuus lämpenevässä maailmassa
Nora Luoma on Sadankomitean hallituksen varapuheenjohtaja ja rauhanaktivisti.
-
Kuva: Ulkopoliittinen Instituutti Emma Hakala
Suomen turvallisuus lämpenevässä maailmassa
Emma Hakala on vanhempi tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa ja Helsingin yliopistossa ja keskittynyt tutkimuksessaan ilmastoturvallisuuteen ja ilmastonmuutoksen geopolitiikkaan. Hän on myös BIOS-tutkimusryhmän jäsen. Hän on tutkinut kansalaisten varustautumista ilmastonmuutoksen aiheuttamiin riskeihin sekä ympäristön roolia konflikteissa, kuten vesikysymyksissä. Hän on Suomen johtavia ilmastoturvallisuuden tutkijoita.
-
Kuva: Ida Korhonen Ida Korhonen
Friendly Demonstration – hyvä elämä planeetan rajoissa?
Ida Korhonen on Metsä-liikkeen ja Elokapinan aktivisti.
-
Kuva: Kirkon Ulkomaanapu / Antti Yrjönen Ikali Karvinen
Sovinto, rauha ja rakkaus – tarinoita muutoksen voimasta
Ikali Karvinen on terveystieteiden tohtori ja Kirkon Ulkomaanavun varatoiminnanjohtaja. Hän on viime vuosina johtanut Kirkon Ulkomaanavun työtä eri maissa, esimerkiksi Somaliassa, jossa rauhantyö on ohjelman isoin komponentti.
-
Kuva: Sami Liukkonen Laura Lodenius
Sovinto, rauha ja rakkaus – tarinoita muutoksen voimasta
Laura Lodenius on Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja ja pitkäaikainen rauhanaktiivi, joka on ollut mukana monenlaisissa kampanjoissa ja vaikuttamistyössä rauhan puolesta väkivaltaa vastaan vuosikymmenten varrella.
-
Kuva: Jafet Ariza Julia Palmu
Julia Palmu on musiikintekijä, dj, kulttuurituottaja ja radio host, joka on asunut Suomen lisäksi muun muassa Tsekissä ja Kolumbiassa.